Mediateca 2013

2013 publicacions a la Mediateca

Tanquem una nova temporada de la Mediateca del Raval, tot i que posar-hi fronteres temporals no és cosa fàcil. Els processos engegats durant una temporada alimenten les següents… les dates resulten més una referència que el ritme real de la participació.

Ja estem en la cinquena temporada, i déu-n’hi-do la de col·laboracions i experiències que hi hem tingut! Content que es faci realitat l’objectiu que la Mediateca, el projecte comunitari i tecnològic de construcció de la memòria de forma participativa i autònoma, esdevingui un projecte estable, del barri del Raval i per al barri… i perquè no?, per a la resta de la ciutat i tot aquell que s’hi interessi!

Com sempre, el meu paper ha estat el de dinamitzador de la participació, orientador i formador en l’ús de les Tic (ús de càmeres, edició d’imatge i vídeo, redacció de descripcions i documentació dels continguts, eines de publicació a Internet…). També he continuat pendent d’establir contactes, explicar el projecte i oferir de participar-hi a diferents col·lectius, entitats i serveis del barri.

Les principals accions que s’han realitzat durant el 2013 us les resumeixo a continuació, i us deixo uns enllaços:

Arxiu d’entitats

Continuem comptant amb la participació del CGB, la Comparsa Disbauxa i l’Associació per a joves Teb. Durant aquest anys s’ha actualitzat la informació del fons documental per adaptar-nos a les actualitzacions del sistema, s’han revisat els continguts i s’ha continuat publicant.

Càpsules de memòria

El canal de participació grupal de la gent gran. Continuem col·laborant amb els casals municipals de gent gran i tots els veïns i veïnes que s’hi volen apuntar.

A més, les pròpies persones que hi participen han tornat a col·laborar en la segona edició de les Càpsules al Centre de Dia el Mil·lenari, fent una aproximació a la reminiscència i la posada en valor de les experiències i les veus de les persones del Centre.

Senyalem la memòria

Fa temps que ens interessava la qüestió de dur els continguts publicats a Internet als seus llocs de referència: carrers, places i espais emblemàtics que formen part i configuren les memòries dels habitants del barri. Amb la col·laboració amb Territoris Oblidats hi hem començat a treballar. A més, d’aquesta experiència, s’ha generat un treball d’entrevistes sobre el treball extra-domèstic de les dones: “Las Pieceras: treball extra-domèstic S.A.”. També s’han creat espais de taller intergeneracional.

Presentació participativa del projecte

Aquesta presentació va suposar un retorn al barri i una mostra de les experiències, del projecte en general.

Va estar un gran moment, un deute que teníem i que a nivell de grup ja sentiem com necessari, a l’hora que es va fer possible quan el grup es va veure preparat. I el context va ser la participació de la Mediateca en el festival cultural Raval(s).

El format de la presentació: una persona que representa un grup participant parla de la seva experiència personal, dels aprenentatges i reptes que li ha suposat participar a la Mediateca, per després mostrar alguns exemples dels continguts publicats.

Emocionant i empoderador!

Cura de les tecnologies i l’ús social

Continuem apostant pel programari lliure en tots els sentits, i continuem cuidant la qüestió de la documentació, descripció i llicències de publicació dels continguts que passem a la xarxa.

Això suposa que els espais de taller i d’aprenentatge els realitzem sobre Ubuntu i programari lliure: Libre Office, Gimp, Shotwell, Kdenlive.

Aquest 2013 vam fer una actualització de la plataforma de WordPress, i, en aquest sentit, em vaig encarregar:

  • del seguiment i control de les versions de les extensions utilitzades;
  • d’avaluar la necessitat i adaptació de les extensions al sistema;
  • de fer millores en el sistema de taxonomies, el que ens permet documentar els continguts publicats de forma senzilla i propera als estàndards;
  • d’acompanyar les persones que hi participen en l’adaptació als canvis i l’ús de les millores, sobretot en relació a la gestió dels mèdia i les seves llicències.

Dades del projecte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>